måndag 20 maj 2002

En första inblick i det Förbjudna Landet

Jag är nu framme i Pyongyang sedan några dagar. Hade tur att få visum och flygbiljett som planerat i Beijing. Arirangfestivalen fortsätter till slutet av juni, men sedan igår har de dragit ned antalet flyg mellan Beijing och Pyongyang (enda internationella flygen till och från DFR Korea) från fem till två i veckan så nu är allt fullbokat.
Arirang är en slags massgymnastikuppvisning med dans och musikshow som man ordnar har i landet for att kompensera uppmärksamheten från fotbolls-VM i regionen. Själva uppvisningarna kostar 300 dollar så det är val lite saftigt, men vi har tillåtits att besöka marknadsstånden runt om arenan. Vi var där i lördags och det var häftigt. Kanske i första hand for de utlänningar som varit har länge var det en efterlängtad lyx att få röra sig fritt bland vanliga människor. Man sålde det mesta i de provisoriska stånden, alltifrån fint hantverk till importerad mat. Det fanns också ett flertal matserveringar vilket utökade vart utbud av restauranger med säkert 300 procent.
Jag har nu varit har i sex dagar och har hunnit träffa många trevliga människor från hela världen som jobbar har for FN eller for de olika enskilda organisationerna. Jag börjar bilda mig en uppfattning om hur det är på detta annorlunda ställe. Alla man möter säger just det att det inte går att jämföra det har med något annat ställe oavsett hur mycket de varit på de mest besynnerliga platser på jorden förr. Det kanske mest slående är allt är så hemligt och att det värsta brott en korean har kan göra är att prata med en utlänning (for vi är ju alla spioner som jobbar for det stora fiendelandet i väst)
Men landet är verkligen helt underbart vackert. Igår åkte vi på en utflykt med besök i några grottor och med en picknick. Vädret var perfekt och naturen var underbar. Men man kan ju så klart inte undgå att förundras över allt som Den Store Ledaren gjort. I grottan berättade guiden inte mycket om geologi utan mer om vilka formationer DSL hade sett i stalaktiterna när han besökt den. Hon berättade alltså om olika symboliska meningar som vi ska läsa in i dessa formationer for att folket ska starkas i sin vilja att bygga upp detta land. I PY är allting, möjligtvis med undantag av bostäderna de tillhandahåller till oss permanenta utlänningar verkligen utsökt luxuöst. Kulisserna i form av breda avenyer, fina hotell och restauranger, gröna parker och stora monument är verkligen imponerande. Men man far ju inte se allt…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar